Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015

ΤΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣ 3





Μερικές χρήσιμες δηλώσεις:

Παρά τις πολλές του εκδηλώσεις, το Πυρ είναι ένα. Βέβαια, μπορεί να είναι ανεκδήλωτο ή εκδηλωμένο. Οι λεπτοφυέστερες όψεις του εκδηλωμένου Πυρός είναι η μουσική των σφαιρών και η ακτινοβολία των πυρών του διαστήματος, δηλαδή ήχος και χρώμα περιλαμβάνονται στις κύριες πύρινες εκδηλώσεις.

Στο ανθρώπινο ον το Πυρ είναι πίσω απ΄όλες του τις εκφράσεις. Η σκέψη και το συναίσθημα είναι πύρινης ουσίας. Φυσικά, η ποιότητα αυτών των εκφράσεων ποικίλλει ιδιαίτερα. Γι΄αυτό, το πυρ τους μπορεί να είναι είτε ευεργετικό είτε βλαβερό, ακόμη και καταστροφικό. Όσο πνευματικοποιείται ο άνθρωπος, αναπτύσσει υψηλές πύρινες αισθήσεις, όπως η διόραση και η διακοή, και η ικανότητα να διακρίνει αμέσως την ποιότητα ανθρώπων και πραγμάτων. Οι ισχυρότερες πύρινες εκδηλώσεις είναι η αγάπη και η χαρά.

Όλοι οι μεγάλοι πνευματικοί Διδάσκαλοι της ανθρωπότητας έχουν διακηρύξει τον Ανώτερο -Πύρινο- Κόσμο ως ουράνια πατρίδα και προορισμό του ανθρώπου. Γι΄αυτό είναι ανάγκη ο άνθρωπος να συνειδητοποιήσει αυτή την πραγματικότητα. Αυτή η «Βασιλεία των Ουρανών» πρέπει να είναι μέσα στις σκέψεις και τις επιδιώξεις του. Ο ωραίος Κόσμος του Φωτός και της αφθαρσίας δίνει νόημα και προοπτική στην ανθρώπινη ζωή. Η σκέψη για τον Πύρινο Κόσμο εξοικειώνει με το Πυρ και σιγά σιγά ο άνθρωπος γίνεται ανθεκτικός στην επαφή του.

«...Γι΄αυτό η ανθρωπότητα πρέπει να κατανοήσει πάλι τη σημασία της προσωρινής διαμονής της σε γήινη κατάσταση. Μόνο μέσα από έναν βασικό προσδιορισμό της ίδιας του της ύπαρξης στη σαρκική μορφή και μέσα από την κατανόηση του Λεπτοφυούς και του Πύρινου Κόσμου μπορεί κανείς να δυναμώσει το είναι του...»

Ποιος μπορεί να οδηγήσει τον άνθρωπο στα μεγάλα του πεπρωμένα; Η Ιεραρχία του Φωτός. Αυτή είναι ο Πύρινος Εκπρόσωπος πάνω στη Γη. Αυτή είναι «η Οδός και η Ανάσταση και η Ζωή». Η Διδασκαλία η δοσμένη απ΄αυτή την Πηγή είναι ο μίτος της Αριάδνης, και αυτός ο μίτος πρέπει να δέσει την καρδιά του Οδοιπόρου με την Καρδιά της Ιεραρχίας. Έτσι θα φωτιστεί ο δρόμος του. Έτσι θ΄ανάψουν τα πυρά του. Έτσι θ΄αποκαλυφθεί το υπέροχο νόημα της ύπαρξης σε όλο το βάθος και τις διαστάσεις του. Και τότε η εγγύτητα του Πυρός θα είναι ευλογία και όχι τρόμος. Αλλά γι΄αυτό χρειάζεται μακρόχρονη προσαρμογή, γιατί ο γήινος οργανισμός είναι πολύ εύφλεκτο υλικό:

«Γιατί τα Πύρινα Όντα εμφανίζονται σπάνια στους γήινους κατοίκους;... Το Μεγάλο Ον είπε: "Μη μου άπτου"...Για τις γήινες αισθήσεις ο Πύρινος Κόσμος είναι σαν ισχυρό δυναμό. Το γήινο σώμα αναλώνεται από την επαφή με ένα Πύρινο Ον. Και μόνη η εγγύτητα είναι αρκετή για να σταματήσει την καρδιά ενός ενσαρκωμένου. Ένας αναμμένος πυρσός δεν πρέπει να φέρεται σ΄ένα εύφλεκτο κατοικητήριο... Πόσο σπάνια λοιπόν μπορούν να εμφανιστούν οι Ακτινοβόλοι Καλεσμένοι! Καθώς οι άνθρωποι είναι απειθάρχητοι, είτε τρομοκρατούνται είτε προσπαθούν να αγγίξουν, κι έτσι αναλώνονται. Ας μην ξεχνάμε ότι ο φόβος μπορεί να κατακάψει την καρδιά... Φυσικά, η καρδιά που αναγνωρίζει το Πυρ μπορεί βαθμιαία να το αφομοιώσει.»

«Είναι δύσκολο να στραφούμε από τη Γη στον Πύρινο Κόσμο. Αλλά είναι εξίσου δύσκολο να προσεγγιστούν οι γήινες σφαίρες από τον Λεπτοφυή Κόσμο...»

Τα πιο πάνω επισημαίνουν τη δυσκολία επαφής μεταξύ των κόσμων εξαιτίας της διαφοράς δυναμικού. Οι άνθρωποι ωστόσο σε όλες τις εποχές προσπάθησαν να πλησιάσουν τον Ανώτερο Κόσμο με διάφορους τρόπους, και αυτή η επιθυμία είναι φυσική και νόμιμη επειδή ο άνθρωπος νιώθει και ενδόμυχα γνωρίζει ότι μόνον εκεί βρίσκεται η λύτρωσή του και η ευδαιμονία. Όμως, με το κύλισμα των αιώνων, η αρχική αγνή προσπάθεια εκφυλίστηκε σε τεχνητές και χονδροειδείς μεθόδους.

Η Διδασκαλία του Πυρός, η Άγκνι Γιόγκα, απορρίπτει καθετί τεχνητό και μηχανιστικό, και προσφέρει τον φυσικό και υψηλό τρόπο προσέγγισης, ο οποίος είναι κατάλληλος και σίγουρος για τούτη την Εποχή. Ταυτόχρονα προειδοποιεί αυστηρά ενάντια σε εκφυλιστικές πρακτικές:

«Η χρήση αλκοόλ και οπίου είναι άσχημες προσπάθειες προσέγγισης του Πύρινου Κόσμου. Αν το Σαμάντι είναι η φυσική εκδήλωση του Ανώτερου Πυρός, τότε η φλόγα του οινοπνεύματος είναι καταστροφέας του. Αλήθεια, τα ναρκωτικά προκαλούν παραισθήσεις μιας πύρινης προσέγγισης, στην πραγματικότητα όμως θα παραμείνουν για πολύ καιρό εμπόδια στη γνώση της αληθινής ενέργειας του Άγκνι. 

Τίποτε δεν φέρνει τόση δυστυχία αργότερα, μέσα στον Λεπτοφυή Κόσμο, όσο αυτές οι αφύσικες προσπάθειες κλήσης του Πυρός χωρίς την κατάλληλη κάθαρση. Μπορεί κανείς να φανταστεί ότι στον Λεπτοφυή Κόσμο ένας μέθυσος όχι μόνο βασανίζεται από την επιθυμία του αλκοόλ, αλλά υποφέρει ακόμη περισσότερο από το αφύσικα εκδηλωμένο Πυρ, που, αντί να τον δυναμώσει, αναλώνει πρόωρα τους ιστούς. Το κάψιμο του λεπτοφυούς σώματος πραγματοποιείται τελείως διαφορετικά κατά την μετάβαση στον Πύρινο Κόσμο... Όμως, όπως όλα στη φύση, αυτό πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τον βασικό νόμο και δεν δέχεται παραβιάσεις.»

Σ΄αυτούς τους καιρούς με τη φρενίτιδα κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών και ψυχοτρόπων ουσιών (ναρκωτικά τα λέει ο πολύς κόσμος) πόσο τεράστιας σημασίας είναι οι πιο πάνω σοφές και φιλάνθρωπες προειδοποιήσεις! Αλλά σε πόσα αυτιά θα φτάσουν και πόσα αυτιά θα πειστούν;


Σημείωση: Τα αποσπάσματα που παρατέθηκαν στα άρθρα περί Πυρός είναι από τη σειρά της Άγκνι Γιόγκα ΠΥΡΙΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ, τόμος Ι. 

ΑGNI YOGA HELLAS, 16.6.2015