Σάββατο 13 Ιουνίου 2015

ΤΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣ




Η πιο χαρακτηριστική ίσως έννοια της Διδασκαλίας, η οποία μάλιστα της δίνει και την ονομασία, είναι το Πυρ, και Άγκνι, ως γνωστόν, σημαίνει Πυρ.

Αν και δεν αναφέρθηκε ρητά, το Πυρ υπόκειται σε όλες τις άλλες έννοιες, αφού το Πυρ είναι η ίδια η ουσία του Παντός.

Αν ανατρέξει κανείς στα κείμενα της Άγκνι Γιόγκα θα διαπιστώσει ότι η λέξη πυρ και το παράγωγο επίθετο πύρινος είναι παρόντα σε κάθε σελίδα, σε κάθε παράγραφο: Κοσμικό Πυρ, πύρινη (ψυχική) ενέργεια, πυρ της καρδιάς, πυρ των κέντρων, ουράνιο πυρ και υπόγειο πυρ, πύρινος Κόσμος, λεπτοφυέστατο πυρ και υλικότερο πυρ, ακόμα και μαύρο πυρ... πυρπολούν τις σελίδες των βιβλίων της.

Αλλά, βέβαια, η γνώση, ακόμα και η λατρεία, του Πυρός δεν είναι κάτι καινούργιο. Έρχεται από την πιο μακρινή αρχαιότητα, με χίλιες μορφές και ονομασίες. Μόνο η πρόσφατη ανθρωπότητα, κυρίως από το Μεσαίωνα ως τις μέρες μας, λησμόνησε ή αγνόησε την ιερότητα και τη σπουδαιότητα αυτού του στοιχείου, χρησιμοποιώντας το μόνο αρνητικά ως «πυρ της κόλασης» ή «γέννα του πυρός», αλλά και ως μέσο βασανισμού!

Τώρα όμως, η αναφορά και ο τονισμός στο στοιχείο του πυρός αποτελεί επιτακτική ανάγκη, όχι ως απλή υπενθύμιση, αλλά επειδή φτάνει, ή ίσως έφτασε, η ώρα της κυριαρχίας του στον κόσμο. Η επερχόμενη Εποχή είναι Εποχή του Πυρός. (Και σ΄αυτόν που αντιπαθεί ή χλευάζει την έννοια της Νέας Εποχής, ας του δώσουμε μια άλλη: Πύρινη Εποχή -μάλλον όμως αυτή θα του αρέσει ακόμα λιγότερο! Αλλά το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό και δεν σηκώνει αστεία...)

Θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε λίγο τα περί Εποχής του Πυρός.

Το Πυρ καταφθάνει στη Γη υπό μορφή πύρινων ή ακτινικών ενεργειών. Είναι ωστόσο άκρως σημαντικό να θυμόμαστε ότι τα πάντα, άρα και αυτές οι πύρινες ενέργειες, δεν είναι παρά Συνειδητότητα, καταστάσεις συνείδησης. Επομένως, Σκέψεις - Σχεδιασμοί - Στόχοι που αφορούν την Εξέλιξη και το επόμενο βήμα ανόδου, και όχι μόνο της Γης μας, έρχονται από πολύ υψηλές Πηγές Νοημοσύνης, από κάποια Γαλαξιακά Κέντρα για να δώσουν την αναγκαία ώθηση.

Υπάρχουν διάφορες κοσμικές συνθήκες που επιβάλλουν τις εξελικτικές αλλαγές. Και υπάρχουν επίσης κομβικά χρονικά σημεία όπου ασκείται μεγάλη πίεση. Μπορεί κανείς να φανταστεί ότι η πίεση είναι τόσο ισχυρότερη όσο μεγαλύτερη καθυστέρηση ή αντίσταση αποκτά σε κάποιο μέρος του κόσμου.

Τις εξελικτικές πύρινες ενέργειες υποδέχεται κατ΄αρχήν η Πνευματική Ηγεσία κάθε κόσμου, τις οποίες υποσταθμίζει και προσαρμόζει ανάλογα με τις δυνατότητες και τις ανάγκες του ανθρώπινου δυναμικού που κατοικεί τον συγκεκριμένο κόσμο.

Σε ό,τι αφορά εμάς, τους κατοίκους της Γης, έχουμε τη δική μας Πνευματική Ηγεσία, την Ιεραρχία του Φωτός, κρίκο και σκαλοπάτι της Μεγάλης Συμπαντικής Αδελφότητας, η οποία είναι ο πρώτος Αποδέκτης των Κοσμικών Ενεργειών. Με βάση αυτές τις Ενέργειες, εκπονούν ένα Σχέδιο κατάλληλο για τον δικό μας κόσμο, και το Σχέδιο αυτό το διοχετεύουν σ΄εμάς τους ανθρώπους υπό μορφή ιδεών και οδηγιών, οι οποίες θα υλοποιήσουν το Σχέδιο, εφόσον βέβαια αποδεχτούμε, τουλάχιστον ένας ικανός αριθμός από εμάς, αυτές τις οδηγίες.

Αυτό ακριβώς έκανε η Ιεραρχία μας, όπως και πάντοτε κάνει, μέσω εντεταλμένων Εκπροσώπων Της, τους οποίους η Ίδια έχει διακηρύξει ως τέτοιους -«Ούτος έστιν ο Υιός Μου ο αγαπητός... Αυτού ακούετε.», τότε. Τώρα πάλι, ήρθαν οι διακηρυγμένοι Εκπρόσωποί Της, η Ε.Π. Μπλαβάτσκυ ως προπομπός της Άγκνι Γιόγκα, και το ζεύγος Έλενα και Νίκολας Ρέριχ ως εκφραστές και φορείς της Άγκνι Γιόγκα, της Διδασκαλίας του Πυρός, του Κήρυκα της Πύρινης Εποχής. Η Άγκνι Γιόγκα είναι το G.P.S. στο δρόμο προς την Εποχή του Πυρός, προς τον Νέο Κόσμο, και ο διαμορφωτής του Νέου Ανθρώπου.

Εκείνον τον «Υιό» δεν Τον άκουσαν. Τον παράκουσαν, Τον παραποίησαν, Τον εκμεταλλεύτηκαν. Διαβλέποντας αυτή την παραχάραξη, εξέφρασε την αγωνία και τη θλίψη Του: «Περίλυπος εστίν η ψυχή Μου έως θανάτου». Αλλά και τα νεότερα Τέκνα του Πατρός - Ιεραρχίας δεν γνώρισαν λιγότερη κακοποίηση και προδοσία.

Πότε επιτέλους θα μάθουμε να αναγνωρίζουμε και να ακούμε τους Μεγάλους Απεσταλμένους, τους μεγάλους Ευεργέτες μας; 
AGNI YOGA HELLAS   2.6.2015



ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ


Πάλι ερχόμαστε στο θέμα του Πυρός. Το θέμα αυτό είναι τόσο μεγάλο ώστε δεν ξέρει κανείς από πού ν΄αρχίσει και που να τελειώσει. Και τι μπορείς να πεις μέσα σε λίγες γραμμές; Παρ΄όλα αυτά, θα καταβάλουμε την αναγκαία φιλότιμη προσπάθεια. Θα μας βοηθήσει σ΄αυτό ο Λόγος του Ίδιου του Διδασκάλου.

«Το στοιχείο του Πυρός, εκείνο που διεισδύει σε όλα, το εξόχως δημιουργικό και ζωοποιό, παρατηρείται και εκτιμάται ελάχιστα. Ένα πλήθος ανούσια και ασήμαντα ζητήματα απασχολούν την ανθρώπινη συνειδητότητα, ενώ της διαφεύγει το πιο θαυμαστό...» «Οι άνθρωποι συνέλαβαν μια χονδροειδή εκδήλωση με τη μορφή του ηλεκτρισμού, αν όμως δεν εφαρμόσουν τις πύρινες ιδιότητες του ανθρώπινου οργανισμού, δεν μπορούν να προχωρήσουν σε μια εκλέπτυνση της εκδήλωσης. Μια νέα αυγή θα έρθει για την ανθρωπότητα όταν η κατανόηση του Πυρός μπει μέσα στη ζωή.»

Το Πυρ, λοιπόν, είναι δημιουργικό και ζωοποιό, και διαπερνά τα πάντα, επομένως και τον ανθρώπινο οργανισμό. Η ανθρωπότητα όμως αναγνωρίζει μόνο τις χονδροειδείς εκδηλώσεις του, τη φυσική φωτιά και τον ηλεκτρισμό. Δεν μπορεί όμως να αγνοείται η λεπτότερη φύση του Πυρός, το φως και η ακτινοβολία, στην ορατή και στην αόρατη υπόστασή τους.

«Πρέπει να επισημανθεί ότι η ένταση του πυρός αντανακλάται σε όλες τις λειτουργίες του σώματος. Δεν πρέπει να ξεχνά κανείς ότι ενώ το Πυρ του Διαστήματος μπορεί να θεραπεύσει πληγές, από την άλλη είναι δυνατόν να εντείνει τους ιστούς...»

«Όταν μιλάμε για τη φλόγα που δεν καίει, δεν πρέπει να ξεχνάμε το αναλίσκον Πυρ...»

Το Πυρ είναι ζωοποιό και δημιουργικό, μπορεί όμως να γίνει και καταστροφικό. Το αποτέλεσμα παράγεται από τις συνθήκες, και οι συνθήκες δημιουργούνται από τον άνθρωπο.

Η καταστροφικότητα του Πυρός, τόσο του φυσικού όσο και του λεπτοφυούς, εκδηλώνεται και στη Φύση με τη μορφή σεισμών, ηφαιστειακών εκρήξεων, και κλιματολογικών ακροτήτων, και στον άνθρωπο με τη μορφή επιδημιών, ασθενειών, και σωματικών προσβολών.

Ανάμεσα στους σωματικούς κινδύνους υπάρχει μια ιδιαίτερη κατηγορία, η οποία αφορά τους πιο εξελιγμένους μεταξύ των ανθρώπων. Μιλάμε για την ανάφλεξη των κέντρων, η οποία είναι εξαιρετικά επώδυνη και μη θεραπεύσιμη με καμία γνωστή ιατρική παρέμβαση. Ας ακούσουμε:

«...Όταν η μοναχή βογκάει ¨καίγομαι, καίγομαι¨, κανένας γιατρός δεν γνωρίζει πώς να την ανακουφίσει... Το πυρ μπορεί να καταπραϋνθεί μόνο με πυρ -με άλλα λόγια, με την ενέργεια της καρδιάς... Εμείς θεραπεύουμε τη φλόγωση με ένα ρεύμα: Τέτοιες φλογώσεις μπορεί να εμφανιστούν σε διάφορα κέντρα. Ο κύριος όμως κίνδυνος βρίσκεται κοντά στη καρδιά, στο ηλιακό πλέγμα, και στο λάρυγγα. .. Όποιος είχε έστω και μία μόνο εμπειρία του εσωτερικού πυρός κατανοεί τον κίνδυνο της ανάφλεξης των κέντρων. Γνωρίζει την αγωνία που βιώνει όταν διεισδύει το πυρ. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπάρχει υπαιτιότητα του ατόμου, εκτός ίσως λόγω εκνευρισμού. Συχνά τα πύρινα ξεσπάσματα οφείλονται σε εξωτερικές επιδράσεις, και στην περίπτωση ενός εκλεπτυσμένου οργανισμού, σε κοσμικές αιτίες. Η κούραση της καρδιάς ανοίγει πραγματικά τις πύλες στον εχθρό. Έτσι, το δημιουργικό Πυρ μπορεί να μεταλλαχθεί σε μια καταστροφική φλόγα. Αυτό πρέπει να το θυμάστε, γιατί οι εκρήξεις μπορούν να αναπτυχθούν από μερικές αφορμές...»

Από το πιο πάνω απόσπασμα κατανοείται ότι το πυρ μπορεί να πλήξει ανθρώπινα όργανα και κέντρα και ατόμων συνηθισμένης συνειδησιακής ανάπτυξης και ατόμων με ιδιαίτερη πνευματικότητα, όπως στο παράδειγμα της μοναχής. Στην τελευταία όμως περίπτωση, δεν υπάρχει αρρώστια αλλά μια ιδιάζουσα εκδήλωση του πυρός, την οποία αδυνατεί να αναγνωρίσει και να αντιμετωπίσει ο συνήθης γιατρός.

Η Άγκνι Γιόγκα, ως κατ΄εξοχήν, Επιστήμη του Πυρός, εκθέτει με πληρότητα τόσο τις δημιουργικές όσο και τις καταστροφικές εκδηλώσεις του Πυρός. Προσφέρει αφειδώς συμβουλές και προειδοποιήσεις. Τώρα που η Γη δέχεται καταιγισμό πύρινων ενεργειών, οι κίνδυνοι είναι αυξημένοι. Οι εισρέουσες ενέργειες πρέπει να οδηγήσουν σε αναβάθμιση της πλανητικής ζωής και σε θεραπεία πολλών δεινών που τη μαστίζουν. Αυτό όμως προϋποθέτει αποδοχή και αφομοίωση -δηλαδή εφαρμογή- αυτών των ενεργειών. Το πώς μπορεί να επιτευχθεί αυτό εκτίθεται στους πολλούς τόμους της Διδασκαλίας, όπως εκτίθενται και οι ολέθριες συνέπειες από τη μη αποδοχή των νέων ενεργειών.

Ζούμε σε δύσκολους καιρούς. Όμως οι δύσκολοι καιροί έχουν μέσα τους την ευλογία της αυξημένης προσπάθειας και των νέων δυνατοτήτων. Όσο σκληρότερες οι συνθήκες τόσο μεγαλύτερες οι ευκαιρίες.

Η άριστη εκδήλωση του Πυρός στον άνθρωπο είναι το Πυρ της καρδιάς. Το πυρ της καρδιάς είναι το ίδιο με το πυρ της Ιεραρχίας, και αυτός είναι ο μόνος ασφαλής δρόμος που εγγυάται την επιτυχία.

Σ΄αυτό το θέμα θα επανέλθουμε.
AGNI YOGA HELLAS  - 9.6.2015