Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2017

ΒΡΕΣ ΤΟ ΑΥΘΕΝΤΙΚΟ ΣΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟ




Στο Ζεν λένε: Βρες το αυθεντικό σου πρόσωπο, το πρόσωπο που είχες πριν γεννηθείς, ή το πρόσωπο που θα έχεις όταν θα πεθάνεις. Ποιο είναι αυτό το αυθεντικό πρόσωπο;
Το αυθεντικό πρόσωπο είναι η συνειδητότητά σου. Όλα σου τα άλλα πρόσωπα προέρχονται από το νου σου. Να θυμάσαι καλά ότι δεν έχεις έναν νου΄ έχεις πολλούς. Ξέχασε την ιδέα ότι έχει ο καθένας έναν νου. Δεν έχεις ένα, έχεις πολλά είδη νου: ένα πλήθος, μια πληθώρα΄ είσαι πολυ-ψυχικός. Το πρωί έχεις έναν νου, το απόγευμα διαφορετικό νου και το βράδυ πάλι ένα διαφορετικό νου. Κάθε μια στιγμή έχεις διαφορετικό νου.

Ο νους είναι ροή: σαν ποταμός, κυλάει, αλλάζει.

Η συνειδητότητα είναι αιώνια, μία.

Δεν είναι διαφορετική το πρωί και διαφορετική το βράδυ. Δεν είναι διαφορετική όταν γεννιέσαι και διαφορετική όταν πεθαίνεις. Είναι μία και αυτή είναι αιώνια. Ο νους είναι ροή. Το παιδί έχει παιδιάστικο νου, ο γέρος έχει γέρικο νου΄ αλλά το παιδί και ο γέρος έχουν την ίδια συνειδητότητα, η οποία δεν είναι ούτε παιδιάστικη ούτε γέρικη. Δεν μπορεί να είναι. Ο νους κινείται μέσα στο χρόνο και η συνειδητότητα κινείται στην αχρονικότητα. Δεν είναι ένα πράγμα. Είμαστε όμως ταυτισμένοι με τον νου. Λέμε συνεχώς, επιμένουμε, ΄΄Ο νους μου. Έτσι σκέπτομαι. Αυτή είναι η σκέψη μου. Αυτή είναι η ιδεολογία μου.΄΄

Λόγω αυτής της ταύτισης με τον νου, χάνεις εκείνο που είσαι πραγματικά. Διάλυσε αυτές τις συνδέσεις με το νου. Να θυμάσαι ότι τα είδη τού νου σου δεν είναι δικά σου. Σου τα έδωσαν οι άλλοι: οι γονείς σου, η κοινωνία σου, το πανεπιστήμιό σου. Σου τα έχουν δώσει. Πέταξέ τα. Μείνε με την απλή συνειδητότητα η οποία είσαι, καθαρή συνειδητότητα, αθώα.

Ετσι προχωρεί κανείς από τον νου στον διαλογισμό. Έτσι απομακρύνεται κανείς από την κοινωνία, από τα έξω προς τα μέσα. Έτσι προχωρεί κανείς από τον κόσμο που έφτιαξε ο άνθρωπος, τη μάγυα, προς την συμπαντική αλήθεια, προς την ύπαρξη.

Όσσο

Δεν υπάρχουν σχόλια: