Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015

ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ




Υπάρχει διέξοδος από τα δεινά; Υπάρχει δυνατότητα για ευημερία σ΄αυτόν τον κόσμο; Μήπως η ευτυχία είναι μόνον ουτοπία και χίμαιρα;

Ασφαλώς, όπου υπάρχει καταστροφή και ανασφάλεια, δηλαδή όπου υπάρχει πόνος και φόβος, η ευτυχία δεν έχει καθόλου πιθανότητες. Βάση, πλαίσιο, και όρος της ευτυχίας είναι η συνθήκη της Ειρήνης.

Δεν είναι τυχαία η βουδιστική ευχή «ειρήνη σε όλα τα όντα». Μόνο σε συνθήκες ειρήνης υπάρχει ασφάλεια, αφθονία αγαθών, γαλήνια διάθεση της ψυχής. Εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι μια αληθινή και ακλόνητη εξωτερική ειρήνη προϋποθέτει την εσωτερική ειρήνη. Όπου υπάρχει αντιπαλότητα, έχθρα, σύγκρουση ή βία ή καταστολή και καταπίεση δεν είναι δυνατή κανενός είδους ειρήνη.

Πραγματικά, τι σημαίνει «ειρήνη»; Σημαίνει απρόσκοπτη ροή θετικής ενέργειας, δηλαδή συμφιλίωσης και φιλότητας προς όλες τις κατευθύνσεις - προς τα Άνω, προς τα κάτω και οριζόντια. Γιατί όμως είναι τόσο δύσκολο αυτό; Επειδή πρέπει να ξεκινάει από μέσα. Πρέπει ο άνθρωπος να τα βρει πρώτα με τον εαυτό του, γιατί πραγματικά δεν έχει ειρήνη μέσα του. Αυτό είναι ολοφάνερο: είναι ανήσυχος, ανικανοποίητος, ευερέθιστος, ασταθής, ολιγόπιστος, φοβισμένος. Και, όπως πολύ καλά είχε αντιληφθεί ο Κ. Γκ. Γιούνγκ , έχει την τάση να προβάλλει τις σκοτεινές πτυχές του εαυτού του σε κάποιον άλλο, τον οποίο δαιμονοποιεί. Σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να καταληφθεί από μανία και μίσος, και να προβεί ακόμα και σε τρομερές πράξεις βίας. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η συμπεριφορά των ναζί απέναντι στους Εβραίους και σε άλλες ανθρώπινες ομάδες.

Όλα τα εθνικά, φυλετικά, πολιτικά, ή θρησκευτικά μίση υπόκεινται σ΄αυτή την αρχή. Επομένως, η πορεία προς ειρήνευση πρέπει να ξεκινήσει από μέσα μας, από τον εαυτό μας.

Το «άνθρωπε, γνώθι σαυτόν» είναι η αρχή όλης της σοφίας. Αλλά η αυτογνωσία αποτελεί η ίδια μεγάλη σοφία. Η αληθινή προσπάθεια αυτογνωσίας δεν σημαίνει ομφαλοσκόπηση ούτε αυτάρεσκη ενασχόληση με το εγώ μας. Σημαίνει αμεροληψία και καθαρή κρίση. Και, οπωσδήποτε, ενδιαφέρον για τη βαθύτερη ουσία μας.

Η εξερεύνηση του εατού έχει δύο παραμέτρους. Η πρώτη αφορά την κατανόηση του τι σημαίνει «άνθρωπος». Σ΄αυτή τη σπουδή ανεκτίμητος οδηγός είναι οι μεγάλες Διδασκαλίες όλων των εποχών, οι οποίες, αν διαβαστούν με το εσωτερικό μάτι, είναι τόσο βαθειά αποκαλυπτικές όσο η σύγχρονή μας ψυχολογία δεν έχει καταφέρει ακόμη ούτε να ψελλίσει. Βέδες -Ουπανισάδ, Μπαγκαβάτ Γκίτα, Πλατωνισμός, Βουδισμός, και οπωσδήποτε Άγκνι Γιόγκα -για να αναφέρουμε μερικές μόνο- είναι συγκλονιστικά μεγαλειώδεις στον συγκεκριμένο τομέα.

Η δεύτερη παράμετρος αφορά την κατανόηση των ιδιαίτερων γνωρισμάτων, θετικών και αρνητικών, του εαυτού μας, των κλίσεων, των ταλέντων, των δυνατοτήτων του. Με λίγα λόγια αφορά την ανίχνευση των ποιοτικών χαρακτηριστικών που κάνουν τον καθένα μας μια ξεχωριστή και μοναδική οντότητα. Η παραπάνω στοχαστική αναζήτηση μπορεί να γίνεται ταυτόχρονα και κατά τα δύο σκέλη της, και, όσο προχωρεί και βαθαίνει, τόσο αυξάνει και η κατανόηση του πλησίον μας, του άλλου.

Όλο το κλειδί για την πύλη της Ειρήνης συνίσταται ακριβώς σ΄αυτή τη μία λέξη: κατανόηση. Η κατανόηση θα γεννήσει ειρήνη -και μέσα μας και με τους άλλους. Αυτό το επισημαίνει πολύ εύστοχα ο μεγάλος ανθρωπιστής και πνευματικός δάσκαλος Νίκολας Ρέριχ.

Η αφετηρία της κατανόησης είναι βέβαια η καλή θέληση, και μπορούμε να πούμε ότι οι περισσότεροι των ανθρώπων την διαθέτουν, έστω κι αν σφάλλουν στα επόμενα βήματα. Αν λοιπόν υπάρχει η καλή διάθεση, τι μπορεί να προωθήσει την επίτευξη κατανόησης; Ποιος είναι ο ευκολότερος τρόπος για να καταλάβουμε ο ένας τον άλλον; Δεν είναι το να μπορούμε να μιλάμε την ίδια γλώσσα; Υπάρχει μια τέτοια πανανθρώπινη γλώσσα;

Ναι, κι αυτό είναι το ευτύχημα. Υπάρχει μια κοινή γλώσσα επικοινωνίας που γκρεμίζει τη Βαβέλ της ακατανοησίας. Κι αυτή η γλώσσα δεν είναι άλλη από την Ομορφιά. Όλες οι ψυχές καταλαβαίνουν την Ομορφιά που είναι ο πιο εύκολος και ο πιο σύντομος δρόμος προς την ειρηνική συνύπαρξη αλλά και προς την πνευματική ανάταση. Η δύναμη της Ομορφιάς οφείλεται στην ακαταμάχητη μαγεία που ασκεί στις ψυχές.

Έτσι, η αναζήτηση και βίωσή της είναι ό,τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε.

AGNI YOGA HELLAS -  3.11.2015