Σάββατο, 24 Οκτωβρίου 2015

ROSS DALY - ΕΞΟΡΙΣΕ ΜΕ ΜΟΙΡΑ ΜΟΥ


Στίχοι - Μουσική: παραδοσιακοί (Κρήτη, Ριζίτικο)
Διασκευή Ross Daly, Γιώργος Ξυλούρης
Ερμηνεία : Γιώργος Ξυλούρης, Huun Huur Tu

Άλμπουμ White Dragon.2008

Εξόρισε με η μοίρα μου σε δάση δασωμένα
κάτω στη μαύρη θάλασσα στον όριο καλαμιώνα.
Εκειά που διάνε τα θεριά κι είναι κατοικημένα,
κ΄ είναι τα αρκούδια μαλλιαρά τα φίδια φωλεμένα.
Κι είδα ένα μαύρο κι άσκημο πολλά ξαγριγεμένο,
και εφώναζε κι εσφύριζε..

Η Ερμηνεία του ριζίτικου είναι από την μοναδική συνάντηση του Ross Daly με το παγκοσμίως διάσημο κουαρτέτο από την Τούβα, Huun Huur Tu και το τρίο Chemirani απ΄ όπου προέκυψε και το εκπληκτικό άλμπουμ White Dragon.

Η ηχογράφηση έγινε κατά τη διάρκεια της συναυλίας τους στο χωριό Χουδέτσι της Κρήτης, όπου είναι και η βάση του Ιρλανδού αυτοεξόριστου Ross. To άλμπουμ αποτελεί το προϊόν του αυθορμητισμού και σίγουρα της «χημείας» όλων των συμμετεχόντων σε ένα πολύ βαθύ επίπεδο. Πρόκειται για μια σπάνια μουσική σύμπραξη που προβάλει και αναδεικνύει τις δυνατότητες που υπάρχουν στο πάντρεμα της μουσικής διαφορετικών λαών και πολιτισμών.

Στη συναυλία συμμετείχαν επίσης οι :

Trio Cheminari, Γιώργος Ξυλούρης, Σπυριδούλα Μπάκα, Αλέξανδρος Αρκαδόπουλος, Χάρης Λαμπράκης, Στέλιος Πετράκης, Angelina Tkatcheva, Κέλυ Θωμά, Περικλής Παπαπετρόπουλος .

Πρόκειται πραγματικά για μια μοναδική μουσική συνάντηση διαφορετικών καλλιτεχνών,διαφορετικών πολιτισμών,μια μουσική σύμπραξη που υποδεικνύει το σταυροδρόμι όπου συναντιόνται οι υπόγειοι μουσικοί δρόμοι των διαφορετικών πολιτισμών με αποτέλεσμα μοναδικές στιγμές καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Ο συνδυασμός των εξώκοσμων φωνών από τις στέπες της Τούβας,το ριζίτικο τραγούδι του Γιώργου Ξυλούρη, τα περίτεχνα και πολύπλοκα κρουστά των Chemirani και η ευρεία ηχητική ποικιλία που παρουσιάζει ο "Λαβύρινθος"  δίνουν μια ισορροπία που μόνο ως μοναδική μπορεί να χαρακτηριστεί.

Αποποίηση: Το βίντεο δεν προορίζεται για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων.

Το ακουστικό περιεχόμενο δεν ανήκει σε εμένα και δεν έχω κέρδος από αυτό το βίντεο. Δεν είμαι κύριος πνευματικών δικαιωμάτων του περιεχομένου. Είναι από την προσωπική μου συλλογή και είναι καθαρά για Διασκέδαση.