Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2015

H ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ Η ΦΥΣΗ ΣΟΥ




Ο νους και η συνειδητότητα είναι δυο χωριστά πράγματα; ΄Η μήπως ο σιωπηλός νους, ή ο συγκεντρωμένος νους, είναι αυτό που ονομάζουμε ΄΄συνειδητότητα΄΄;

Εξαρτάται, εξαρτάται από τον ορισμό που δίνεις. Κατ΄εμένα όμως, ο νους είναι το μέρος εκείνο το οποίο σου έχει δοθεί. Δεν είναι δικό σου. Νους σημαίνει κάτι το δανεισμένο, νους σημαίνει κάτι το καλλιεργημένο, νους σημαίνει κάτι με το οποίο έχει διεισδύσει μέσα σου η κοινωνία. Δεν είναι εσύ.

Η συνειδητότητα είναι η φύση σου΄ ο νους είναι απλώς η περιφέρεια που δημιούργησε γύρω σου η κοινωνία, ο πολιτισμός, η παιδεία σου.

Νους σημαίνει διάπλαση. Έτσι λοιπόν, μπορείς να έχεις ινδουιστικό νου, δεν μπορείς να έχεις ινδουιστική συνειδητότητα. Μπορείς να έχεις χριστιανικό νου, δεν μπορείς να έχεις χριστιανική συνειδητότητα. Η συνειδητότητα είναι μια: είναι αδιαίρετη. Νους υπάρχει σε μεγάλους αριθμούς. Οι κοινωνίες είναι πολλές, οι πολιτισμοί, οι θρησκείες είναι πολλές και κάθε πολιτισμός, κάθε κοινωνία, δημιουργεί έναν διαφορετικό νου. Ο νους είναι ένα κοινωνικό παράγωγο. Κι αν δεν διαλυθεί ο νους, δεν μπορείς να πας μέσα σου΄ δεν μπορείς να ξέρεις ποια είναι πραγματικά η φύση σου, ποια είναι αυθεντικά η ύπαρξή σου, η συνειδητότητά σου.

Αν αγωνίζεσαι για το διαλογισμό, αγωνίζεσαι εναντίον του νου. Ο νους δεν είναι ποτέ διαλογιστικός κι ο νους δεν είναι ποτέ σιωπηλός, είναι λοιπόν άνευ νοήματος να λες ΄΄σιωπηλός νους΄΄, είναι παράλογο. Είναι ακριβώς σαν να λες ΄΄υγιής αρρώστια.΄΄ Δεν έχει νόημα. Πώς γίνεται να υπάρχει αρρώστια που είναι υγιής; Η αρρώστια είναι αρρώστια κι η υγεία είναι η απουσία της αρρώστιας.

Δεν υπάρχει σιωπηλός νους. Όταν υπάρχει σιωπή, δεν υπάρχει ο νους. Όταν υπάρχει ο νους, δεν υπάρχει σιωπή. Ο νους αποτελεί ο ίδιος αναστάτωση, αρρώστια. Ο διαλογισμός είναι η κατάσταση του μη-νου – όχι ενός σιωπηλού νου, όχι ενός υγιούς νου, όχι ενός συγκεντρωμένου νου, όχι. Ο διαλογισμός είναι η κατάσταση του μη-νου: χωρίς καμιά κοινωνία μέσα σου, καμιά διάπλαση μέσα σου – μόνον εσύ, με την καθαρή σου συνειδητότητα.

Osho, The New Alchemy: To Turn You On, Ομιλία #27