Κυριακή, 26 Ιουλίου 2015

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΙΣΘΗΣΗ ΜΑΣ
Όταν είσαι εντελώς ξύπνιος, συμβαίνει μια μετατόπιση: από το αριστερό ημισφαίριο [του εγκεφάλου] η ενέργεια πηγαίνει στο δεξί ημισφαίριο. Όποτε είσαι σε εγρήγορση, αποκτάς διαίσθηση. Έρχονται σε σένα λάμψεις, λάμψεις από το άγνωστο, εν αιθρία. Ίσως να μην τις ακολουθήσεις΄ τότε θα χάσεις πολλά. 

Για την ακρίβεια, όλες οι μεγάλες ανακαλύψεις της επιστήμης προέρχονται επίσης από το δεξί ημισφαίριο, όχι από το αριστερό.

Θα έχεις ακούσει για την Μαντάμ Κιουρί, τη μόνη γυναίκα που είχε πάρει βραβείο Νόμπελ. Δούλευε πολύ επί τρία χρόνια πάνω σε κάποιο μαθηματικό πρόβλημα, αλλά δεν μπορούσε να το λύσει. Δούλεψε πολύ, επιχειρηματολογούσε από την μια πλευρά και από την άλλη, αλλά δεν υπήρχε τρόπος. Κάποιο βράδυ, κουρασμένη, εξαντλημένη, αποκοιμήθηκε και καθώς την έπαιρνε ο ύπνος, ακόμη και τότε προσπαθούσε να λύσει το πρόβλημα. Ξύπνησε μέσα στη νύχτα, περπάτησε, έγραψε την απάντηση σε κάποιο χαρτί, γύρισε πίσω στο κρεβάτι και κοιμήθηκε.

Το πρωί βρήκε την απάντηση εκεί πάνω στο τραπέζι, αλλά δεν μπορούσε να πιστέψει ποιος το είχε κάνει. Από πού είχε έρθει εκείνη η απάντηση; Δεν μπορεί να ήταν από το αριστερό ημισφαίριο΄ το αριστερό δούλεψε πολύ επί τρία χρόνια. Και δεν υπήρχε κάποια διαδικασία πάνω στο χαρτί, μόνο το συμπέρασμα. Αν είχε έρθει από το αριστερό, θα υπήρχε κάποια διαδικασία, προχωρεί βήμα-βήμα. Αλλά αυτό ήταν σαν αστραπή. . . το ίδιο είδος λάμψης που είχε συμβεί στο στήθος εκείνου του αγοριού. Το αριστερό ημισφαίριο, κουρασμένο, εξαντλημένο, ανήμπορο, αναζήτησε τη βοήθεια του δεξιού ημισφαιρίου.

Όποτε βρίσκεσαι σε τέτοια δυσκολία που να μην τα καταφέρνει η λογική σου, μην απελπίζεσαι, μην χάνεις τις ελπίδες σου. Οι στιγμές εκείνες μπορεί να αποδειχτούν η πιο μεγάλη ευλογία της ζωής σου: πρόκειται για τις στιγμές όπου το αριστερό επιτρέπει στο δεξί να κάνει αυτό που θέλει. Τότε το θηλυκό μέρος, το δεκτικό μέρος, σου δίνει μια ιδέα. Αν την ακολουθήσεις, θα ανοίξουν πολλές πόρτες. Αλλά είναι δυνατό να σου ξεφύγει΄ μπορεί να πεις, ΄΄Τι ανοησίες!΄΄

Η όλη τέχνη είναι πώς να λειτουργείς μέσω του θηλυκού μέρους του νου, διότι το θηλυκό συνδέεται με το όλον και το αρσενικό δεν συνδέεται με το όλον.

Το αρσενικό είναι επιθετικό, το αρσενικό βρίσκεται συνεχώς σε αγώνα΄ το θηλυκό βρίσκεται συνεχώς παραδομένο, με βαθιά εμπιστοσύνη. Γι΄αυτό και το θηλυκό σώμα είναι τόσο όμορφο, τόσο κυκλικό. Υπάρχει βαθιά εμπιστοσύνη και βαθιά αρμονία με τη φύση.

Η γυναίκα ζει σε βαθιά παράδοση΄ ο άντρας πολεμάει συνεχώς, θυμωμένος, κάνοντας τούτο κι εκείνο, προσπαθώντας να αποδείξει κάτι, προσπαθώντας να φτάσει κάπου. Η γυναίκα είναι ευχαριστημένη, δεν προσπαθεί να φτάσει πουθενά. Ρώτα τις γυναίκες αν θα ήθελαν να πάνε στο φεγγάρι. Θα μείνουν έκπληκτες. Για ποιο λόγο; Τι νόημα έχει; Γιατί να μπουν σε τέτοιο κόπο; Το σπίτι είναι πάρα πολύ εντάξει. Η γυναίκα δεν ενδιαφέρεται για το τι συμβαίνει στο Βιετνάμ και τι συμβαίνει στη Κορέα και τι συμβαίνει στο Ισραήλ. Το πολύ-πολύ να την ενδιαφέρει τι συμβαίνει στη γειτονιά, να την ενδιαφέρει ποιος ερωτεύτηκε ποιον, ποιος το΄σκασε με ποιον. . . τα κουτσομπολιά, όχι η πολιτική.

Χάνεις πολλά στη ζωή σου, γιατί το κεφάλι μιλάει συνεχώς΄ δεν επιτρέπει. . .

Και η μόνη ποιότητα του κεφαλιού είναι πως έχει περισσότερη ευφράδεια, πονηριά, είναι πιο επικίνδυνο, βίαιο. Λόγω της βίας του, έχει γίνει ο ηγέτης μέσα σου και αυτή η εσωτερική ηγεσία έχει γίνει εξωτερική ηγεσία για τον άντρα. Ο άντρας κυριάρχησε πάνω στη γυναίκα και στον εξωτερικό κόσμο επίσης΄ η βία κυριάρχησε πάνω στη χάρη.

Ο αρσενικός νους είναι ταραχοποιό φαινόμενο΄ γι΄αυτό και επικρατεί, κυριαρχεί. Κατά βάθος όμως, παρόλο που μπορεί να φτάνεις στην εξουσία, χάνεις τη ζωή΄ και κατά βάθος ο θηλυκός νους συνεχίζει.

Αν δεν πέσεις πάλι πίσω στο θηλυκό και αν δεν παραδοθείς, αν δεν γίνει παράδοση η αντίστασή σου και ο αγώνας σου, δεν θα γνωρίσεις τι είναι η πραγματική ζωή και ο γιορτασμός της.

Άλλαξε όλο και πιο πολύ προς το δεξί ημισφαίριο, γίνε όλο και πιο πολύ θηλυκός, με όλο και πιο πολλή αγάπη, παράδοση, εμπιστοσύνη, όλο και πιο κοντά στο όλον. Μην προσπαθείς να είσαι νησί΄ γίνε μέρος της ηπείρου.

Osho, Ancient Music in the Pines, Ομιλία #1