Κυριακή, 14 Ιουνίου 2015

ΟΛΛΑΝΔΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΑΖΕΥΕΙ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΠΟ ΖΩΝΤΑΝΑ ΦΥΤΑ

Μία Ολλανδική εταιρία μαζεύει ηλεκτρική ενέργεια από ζωντανά φυτά με σκοπό να τροφοδοτήσει τις κοινόχρηστες λάμπες στους δρόμους και να δώσει ενέργεια σε wi-fi συσκευές και κινητά τηλέφωνα.

Πιο συγκεκριμένα αυτή η εταιρία παίρνει την ηλεκτρική ενέργεια των ζωντανών φυτών και τροφοδοτεί με αυτή φορτιστές κινητών τηλεφώνων, σημεία wi-fi και περισσότερα από 300 LED φώτα στους δρόμους -μέχρι στιγμής- δύο περιοχών της Ολλανδίας.

Πολλοί ερευνητές αναζητούν τρόπους για να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια από τον αέρα και αυτό που έκανε η ολλανδική εταιρία είναι κάτι παρόμοιο. Η εταιρία Plant-e χρησιμοποιεί τα φυτά χωρίς να τα καταστρέφει και παίρνει από κάποιο υποπροϊόν της φωτοσύνθεσής τους ενέργεια που έτσι κι αλλιώς δεν αξιοποιείται με κάποιο τρόπο κι επομένως πηγαίνει χαμένη. Με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο χρησιμοποιείται η ενέργεια χωρίς να καταστρέφεται το φυτό αλλά και το ποσό της ενέργειας που χρησιμοποιείται είναι αρκετά σημαντικό.

Οι ιδρυτές της εταιρίας ελπίζουν πως η τεχνολογία τους κάποια μέρα θα χρησιμοποιείται για να δίνει ενέργεια σε φτωχές περιοχές του κόσμου όπου τα φυτά είναι άφθονα αλλά η ενέργεια μηδαμινή. Αν μπορέσουν να καταφέρουν κάτι τέτοιο με χαμηλό κόστος, αυτό σημαίνει πως η καθαρή αυτή πηγή ενέργειας θα μπορούσε να δώσει ηλεκτρική ενέργεια σε ανθρώπους που δεν την είχαν ποτέ (οι οποίοι αποτελούν περίπου το 25% του πληθυσμού).