Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015

ΓΙΑΤΙ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΠΙΕΣΕΙ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ;




Ο άντρας υποφέρει από ένα μεγάλο σύμπλεγμα κατωτερότητας, επειδή δεν μπορεί να γεννήσει παιδιά. Πρόκειται για μια από τις πιο βαθιές ασυνείδητες κατωτερότητες μέσα στον άντρα. Ξέρει ότι η γυναίκα είναι ανώτερη, γιατί στη ζωή δεν μπορεί να υπάρξει τίποτε ανώτερο από το να γεννήσεις τη ζωή.
Ο ρόλος του άντρα, η συμμετοχή του στη γέννηση της ζωής, είναι αμελητέα. Δεν είναι κάτι παραπάνω από μια ένεση με σύριγγα. Μπορεί να το κάνει αυτό και μια σύριγγα -μπορείς τον ίδιο να τον απαλλάξεις εντελώς από τη συμμετοχή του στην αναπαραγωγή. Θα πρέπει να το ένιωσε αυτό από την αρχή. Και ο μόνος τρόπος να ξεπεράσει αυτό το σύμπλεγμα κατωτερότητας ήταν να κατεβάσει τη γυναίκα με κάθε δυνατό τρόπο σε μια θέση τόσο κατώτερη ώστε να μπορεί ο άντρας να ξεχάσει το δικό του σύμπλεγμα κατωτερότητας και να αρχίσει να πιστεύει ότι είναι ανώτερος.
Όλες οι κοινωνίες του κόσμου, όλοι οι πολιτισμοί, όλες οι θρησκείες έκαναν πάντα το ίδιο με διάφορους τρόπους: κατέβαζαν τη γυναίκα σε μια δευτερεύουσα κατηγορία της ανθρωπότητας, όχι ίση προς τον άντρα. Τόσο πολύ κατώτερη ώστε στην Κίνα, επί χιλιάδες χρόνια, δεν θεωρείτο έγκλημα αν σκότωνες τη γυναίκα σου. . . Στην Ινδία, μάθαιναν επί αιώνες τη γυναίκα ότι είναι μια ντάσι, μια σκλάβα, και ότι ο άντρας, ο σύζυγός της, είναι ένας σουάμι, αφέντης -ένας ιδιοκτήτης.
Δεν της επέτρεψε κανείς πολιτισμός να μορφωθεί, να είναι οικονομικά ανεξάρτητη, να κινείται μέσα στην κοινωνία το ίδιο ελεύθερα όπως ο άντρας. Το σπίτι της αποτελεί την περιφέρεια΄ δεν πρέπει να βγαίνει έξω από εκεί. Το σπίτι αποτελεί μια φυλάκιση σχεδόν. Επί αιώνες δεν της επέτρεψαν, στο μισό κόσμο, ούτε καν να δείχνει το πρόσωπό της.
Στην Ινδία, οι σύζυγοι δεν μπορούν να συζητούν στη διάρκεια της ημέρας μπροστά στους μεγαλύτερους της οικογένειας. Μπορούν μόνο να ψιθυρίζουν μέσα στο σκοτάδι της νύχτας. Επί εκατοντάδες χρόνια, πολλοί άντρες δεν μπορούσαν να δουν το πρόσωπο της ίδιας τους της γυναίκας, επειδή δεν μπορούσαν να συναντηθούν στη διάρκεια της ημέρας. Στις ευρείες οικογένειες υπάρχει πάντα εκεί κάποιος μεγαλύτερος. Μόνο μέσα στο σκοτάδι της νύχτας. . . Κι ακόμη και τότε, στην ευρύτερη οικογένεια, όπου ζούνε μέσα στο ίδιο σπίτι πενήντα ή εξήντα άτομα σαν κοπάδι, δεν υπάρχει καμιά δυνατότητα επικοινωνίας, συζήτησης κάποιου φιλοσοφικού, κάποιου θρησκευτικού πράγματος.
Όλες σχεδόν οι θρησκείες αρνήθηκαν στις γυναίκες τη δυνατότητα να μπουν στον παράδεισο με το σώμα της γυναίκας. Μπορεί να είναι ενάρετη εκείνη. Ο σύζυγός της είναι ο θεός της. Πρέπει να υπηρετεί τον σύζυγο με πλήρη δέσμευση και αφοσίωση. Αυτή είναι η μόνη θρησκεία σε ό,τι αφορά τη γυναίκα. Αυτό θα την φέρει στο σώμα ενός άντρα στην επόμενη ζωή της και τότε θα ανοίξουν οι πύλες. Μπορεί τότε να επιδιώξει τα πνευματικά ύψη. Μπορεί τότε να γίνει ένας φωτισμένος Δάσκαλος.
Υπάρχουν θρησκείς που δεν επιτρέπουν στις γυναίκες να μπαίνουν στους ναούς τους. Η γυναίκα έχει υποδουλωθεί. Έχει περιοριστεί στην παραγωγή παιδιών, στην φροντίδα τους για όλη της τη ζωή. Δεν χρειάζεται να την σέβονται ως ανθρώπινο πλάσμα. Είναι απλώς μια μηχανή αναπαραγωγής.
Ο άντρας έχει κάνει κάθε τι κακό που μπορεί να γίνει, κάθε τι απάνθρωπο που μπορεί να γίνει. Στον ινδουισμό, αν πέθαινε ο σύζυγος, η γυναίκα έπρεπε να πηδήσει πάνω στη νεκρική του πυρά ζωντανή. Θεωρείτο κάτι το πνευματικό αυτό. Πρόκειται για καθαρή δολοφονία -και δολοφονία πολύ τραχιά και πρωτόγονη. Επί χιλιάδες χρόνια, αποτελούσε σπουδαίο πνευματικό πράγμα, αλλά είναι παράξενο ότι ο άντρας δεν έκανε ποτέ ένα τέτοιο σπουδαίο πνευματικό πράγμα. Κανείς άντρας σε όλη την ιστορία δεν πήδησε ποτέ πάνω στη νεκρική πυρά της νεκρής του συζύγου. Κανείς βραχμάνος δεν ακολούθησε τον κανόνα που έφτιαξε για τις γυναίκες. Αν είναι αλήθεια, τότε δεν είναι πολύ παράξενο που δεν κάνει και ο άντρας το ίδιο;
Όχι, για τον άντρα τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά -αξίες με διπλά κριτήρια. Όσο καίγεται το νεκρό σώμα της γυναίκας, οι άνθρωποι σκέφτονται τον άντρα -πότε πρέπει να ξαναπαντρευτεί και ποιαν. Με δυσκολία σταμάτησε αυτή η άσχημη τελετουργία δολοφονίας ανθρώπου, παρόλο που συμβαίνει ακόμη πότε-πότε.
Χρειάζεται να καταλάβεις ότι στο παρελθόν ο άντρας δεν συμπεριφέρθηκε με ευσπλαχνία, με αγάπη, με σεβασμό στις γυναίκες. Η συμπεριφορά του υπήρξε πολύ εγκληματική.
 
Osho, The Sword and the Lotus, Ομιλία # 17