Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014

ΚΑΘΕ ΝΟΤΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ, ΜΙΑ ΜΟΝΑΔΙΚΗ "ΥΠΟΓΡΑΦΗ"




Το πιο εντυπωσιακό όμως είναι ότι πρόσφατα πειράματα έδειξαν ότι τα δελφίνια μπορούν να αναγνωρίσουν λέξεις με βάση αυτές τις "υπογραφές". 

Η συσκευή CymaScope καταγράφει δονήσεις που παράγονται από ήχους στην επιφάνεια του νερού. Λόγω της υψηλής επιφανειακής τάσης του νερού, οι δονήσεις που προκαλούνται από τις αρμονικές αυτές αφήνουν ένα απόλυτα ορατό "σήμα".

Κάθε ήχος μοιάζει να έχει ένα μοναδικό αποτύπωμα, ακριβώς όπως κάθε νιφάδα χιονιού έχει ένα μοναδικό σχήμα. Πρόσφατα CymaScope χρησιμοποιήθηκε για να απεικονίσει για πρώτη φορά τις νότες ενός πιάνου. Επίσης, έχει χρησιμοποιηθεί για να καταγράψει σε εικόνες τους ήχους της ανθρώπινης φωνής, καθώς και μουσικά κομμάτια, όπως το "Welcome to machine" του των Pink Floyd. 

"Αν τα μάτια μας, μπορούσαν να δουν τη μουσική θα βλέπαμε όμορφες ολογραφικές φυσαλίδες σε καταπληκτικά σχήματα που μοιάζουν με ένα καλειδοσκόπιο. Η CymaScope μας επιτρέπει να δούμε αυτό αυτή τη κρυμμένη ομορφιά ,λένε οι δημιουργοί του εργαλείου, αυτού John Stuart Reid και Erik Larson.

Εκτός από τη μουσική η CymaScope έχει χρησιμοποιηθεί σε ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών για την επιστημονική έρευνα. Ένα από τα πιο πρόσφατα επιτεύγματα ήταν η συμβολή σε μια μελέτη που επαληθεύει ότι τα δελφίνια έχουν τη δική τους γλώσσα επικοινωνίας.

Το σόναρ των δελφινιών χρησιμεύει ως ένα είδος συμπληρωματικού ματιού, με τη βοήθεια του οποίου μπορούν να "δουν" με τη χρήση υπερήχων και διαβιβάζουν μεταξύ τους μια καλή εικόνα. 

Ο Jack Kassewitz, ένας ερευνητής που εδρεύει στο Μαϊάμι, αποφάσισε να χρησιμοποιήσει ενα CymaScope για να αποκρυπτογραφήσει τους ήχους που παράγονται από τα δελφίνια. Ο ερευνητής κατέγραψε τους ήχους που παράγονται από ένα δελφίνι, όταν "βλέπει" αντικείμενα, για παράδειγμα, ένα πλαστικό κύβο, μία φουσκωτή πάπια ή μια γλάστρα.

Στη συνέχεια, οι ήχοι αυτοί μετατράπηκαν σε εικόνες και τις έδειξαν στο δελφίνι. Το πείραμα έδειξε ότι το έξυπνο θηλαστικό ήταν σε θέση να αναγνωρίσει τα αντικείμενα που αντιστοιχούσαν στις εικόνες με 86% ακρίβεια. Αυτό που είναι ακόμη πιο εντυπωσιακό, κ. Kassewitz έδειξαν τις ίδιες εικόνες σε ένα άλλο δελφίνι, το οποίο δεν είχε καμία σχέση με το πείραμα, και αναγνώρισε τα αντικείμενα με την ίδια ακρίβεια, γεγονός που υποδηλώνει ότι cetaceansuse ήχους για να επικοινωνούν μεταξύ τους, όπως ακριβώς χρησιμοποιούν τις λέξεις. Το φιλόδοξο σχέδιο του ερευνητή, με τίτλο SpeakDolphin, είναι να αποκρυπτογραφήσει τη γλώσσα και να χρησιμοποιούν τις εικόνες για να ξεκινήσει ακόμη και μια βασική συζήτηση μαζί τους.