Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2015

ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑΣ
 ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΙΣΧΥΡΟ 
ΑΠ΄ΟΤΙ ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΣΤΑΝ ΠΟΤΕ





«Αν μια πεταλούδα κινήσει τα φτερά της στον Αμαζόνιο, μπορεί να φέρει βροχή στην Κίνα.»
- Θεωρία του Χάους

(Βutterfly effect): η κατάσταση όπου μια ελάχιστη αλλαγή στις αρχικές συνθήκες μπορεί να προκαλέσει μια μεγάλη αλλαγή ως αποτέλεσμα σε μακροπρόθεσμο πλάνο.

Το «φαινόμενο της πεταλούδας» είναι μια έννοια που συναντάμε σε πάρα πολλά πεδία, όπως στα μαθηματικά, στις επιστήμες και φυσικά στην ψυχολογία. Η παραπάνω φράση αναφέρεται στην ιδέα ότι μια πεταλούδα που ανοιγοκλείνει τα φτερά της μπορεί να προκαλέσει μικροσκοπικές αλλαγές στην ατμόσφαιρα που μπορεί τελικά να αλλάξουν την πορεία ενός τυφώνα, να τον καθυστερήσουν ή να τον επιταχύνουν ή ακόμη και να εμποδίσουν το ξέσπασμά του σε μια άλλη περιοχή.

Είναι σημαντικό το ότι η πεταλούδα δεν προκαλεί τον τυφώνα. Το ανοιγοκλείσιμο των φτερών της είναι μέρος της αρχικής κατάστασης ενός ευρύτερου συστήματος όπου τα πράγματα είναι αλληλοσυνδεόμενα. Η ελάχιστη αλλαγή σε αυτή την αρχική συνθήκη προκαλεί όμως μια αλυσίδα γεγονότων που οδηγούν σε μεγαλύτερες αλλαγές και επηρεάζουν ολόκληρο το σύστημα.

Αν μια πεταλούδα που ανοιγοκλείνει τα φτερά της μπορεί να έχει τέτοια επίδραση στα καιρικά φαινόμενα του πλανήτη αναλογιστείτε πόσο μεγάλη σημασία μπορεί να έχουν στη ζωή μας τα μικρά πράγματα. Όλα εκείνα τα μικρά πράγματα που κάνουμε ή δεν κάνουμε κάθε μέρα, είτε το συνειδητοποιούμε είτε όχι μπορεί να είναι η αφετηρία για μια αλυσίδα αλλαγών στα γεγονότα της ζωής μας. Κι ακόμη, η αθροιστική τους δράση να οδηγήσει μακροπρόθεσμα σε μια πολύ μεγαλύτερη αλλαγή προς την κατεύθυνση των στόχων και των επιθυμιών μας.

Δεν ξέρω τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τον καθένα σας. Όμως ο καθένας σας ξέρει…