Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2014

ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟ ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΙ ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ;




....και για την ακρίβεια, όλος ο κόσμος έχει ανάγκη τον διαλογισμό. Όλος ο κόσμος νιώθει την έλλειψή του. Ιδιαίτερα καθώς προχωρεί η ηλικία κάποιου στη ζωή, αισθάνεται όλο και πιο πολύ την αναγκαιότητα. Φυσικά, οι άνθρωποι έχουν ξεχάσει τελείως την γλώσσα του. Δε μπορούν καν να σχηματίσουν την σωστή ερώτηση ως προς το τι είναι που λείπει. Αισθάνονται απλώς ότι κάτι λείπει. Δεν ξέρουν τι. Τους βάζει σε απορία. Μπορεί να έχουν τα πάντα. Μπορεί από την άποψη των εγκοσμίων να έχει φτάσει κανείς κάπου, να έχει πετύχει, μόλις όμως φτάσει στην ηλικία των σαρανταδύο χρόνων, αρχίζει να αισθάνεται ότι κάτι λείπει.

Τα σαρανταδύο είναι ακριβώς σαν τα δεκατέσσερα χρόνια. Στην ηλικία των δεκατεσσάρων, αρχίζεις να νιώθεις ότι κάτι λείπει. Λείπει ο σεξουαλικός σύντροφος, λείπει ο άντρας ή η γυναίκα. Ξαφνικά νιώθεις ότι είσαι μόνος, ατελής. Χρειάζεσαι κάποιον να σε συμπληρώσει και να σε ολοκληρώσει. Εμφανίζεται μια μεγάλη επιθυμία να κινηθείς προς την αγάπη.

Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει στην ηλικία των σαρανταδύο. Και πάλι έχει κανείς ωριμάσει, βαθύτερα από την ωριμότητα που έρχεται στα δεκατέσσερα. Εκείνη ήταν βιολογική ωριμότητα. Ήταν έτοιμος να κάνει έρωτα σωματικά. Τα σαρανταδύο είναι η ηλικία όπου είναι κανείς ψυχολογικά ώριμος, και είναι έτοιμος να κάνει έρωτα ψυχολογικά.

Αυτό ακριβώς κάνει ο διαλογισμός. Γιατί στη Δύση έχουν ξεχάσει τελείως οι άνθρωποι΄ και ο Χριστιανισμός δεν μίλησε ποτέ για το διαλογισμό, αλλά το πολύ-πολύ για την προσευχή, που είναι πολύ αραιωμένη μορφή, που δεν λειτουργεί και πολύ. Όταν μεγαλώνουν οι άνθρωποι, όταν φτάνουν στη μέση τής ζωής, νιώθουν ένα κενό, ότι κάτι λείπει. Τι είναι; Δεν μπορούν καν να το εντοπίσουν. Δεν μπορούν να βάλουν πάνω του το δάκτυλό τους: «Αυτό λείπει».

Οι άνθρωποι αρχίζουν να μετακινούνται στην ηλικία των σαρανταδύο. Νομίζουν ότι η σύζυγος αυτή δεν είναι ικανοποιητική, γιατί έχουν μόνο αυτή τη μία εμπειρία. Στην ηλικία των δεκατεσσάρων υπήρχε το όνειρο της σεξουαλικότητας. Ίσως και πάλι να μην είναι ικανοποιητική αυτή η σύζυγος, αυτός ο άντρας δεν ικανοποιεί. Ανταλλάσουν λοιπόν συζύγους, κάνουν ομαδικό σεξ. ΄Η αρχίζουν να σκέφτονται ότι τους χρειάζονται περισσότερα χρήματα, μεγαλύτερο σπίτι, μεγαλύτερα αυτοκίνητα, γιατί μόνο με την λογική αυτή έχουν ζήσει και δεν μπορούν να βρουν καμιά ικανοποίηση με αυτήν. Συνεχίζουν τα ίδια και τα ίδια, ώσπου να πέσουν κάτω νεκροί και να πεθάνουν.

Αλλά ο διαλογισμός είναι το ίδιο φυσική ορμή όσο και το σεξ. Έχει την δική του εποχή. 

Osho: The Passion for the Impossible, Κεφάλαιο 18