Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014

ΜΙΑ ΠΑΡΕΝΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΥΘΟ



Πριν κλείσουμε οριστικά (το οποίο θα γίνει στο επόμενο σημείωμά μας) το θέμα της Αφροδίτης, ίσως είναι χρήσιμο να κάνουμε μια μικρή παρένθεση που αφορά γενικότερα το Μύθο.

Η επηρμένη άποψη των συγχρόνων ότι ο μύθος αποτελεί ένα δημιούργημα των αρχαίων λαών, το οποίο γεννήθηκε από την αμάθεια και τη φαντασία, και το οποίο στην καλύτερη περίπτωση προσπαθεί να απεικονίσει ή και να εξηγήσει τα διάφορα φαινόμενα, είναι η ίδια μια άποψη αμαθής και εντελώς άδικη.

Ακόμη και η αντιπαράθεση Μύθου και Λόγου, με την έννοια Μύθος: Ψέμα, Παραλογισμός, Ανυπόστατο, και Λόγος: Λογική, Επιστημοσύνη, δεν είναι ακριβής, διότι και ο Μύθος είναι Λόγος επίσης. Λόγος δεν σημαίνει μόνο Λογική, σημαίνει επίσης Ομιλία, Έκφραση της Σκέψης. Αλλά και η λέξη Μύθος σημαίνει Λόγος, Αφήγηση (μυθέομαι στον Όμηρο σημαίνει μιλώ, αφηγούμαι).

Τι λέμε εμείς για το Μύθο; Ότι είναι μια αφήγηση, η οποία γύρω από μια αλήθεια και πραγματικό γεγονός, υφαίνει έναν ιστό επικάλυψης. Έναν ιστό που δημιουργείται είτε από τους αιώνες που επιθέτουν τη δική τους πατίνα, είτε και σκόπιμα από τους Γνώστες της υποκρυπτόμενης αλήθειας με σκοπό να την προστατέψουν από κακή χρήση, αλλά και για να εξασφαλίσουν το ταξίδι της μέσα στο χρόνο.

Η σπερματική αυτή αλήθεια μπορεί να είναι ένα φυσικό γεγονός, ένα ιστορικό γεγονός, ένα αστρονομικό γεγονός, ένα ανθρωπολογικό γεγονός, κ.τ.λ. υποκρύπτει περισσότερες της μιας πραγματικότητες, και απαιτούνται ειδικά κλειδιά για την αποκρυπτογράφησή τους.

«Δεν γνωρίζουμε κανέναν μύθο, ο οποίος να ψεύδεται»- είναι μια δήλωση από τη Διδασκαλία της Ζωντανής Ηθικής, την Άγκνι Γιόγκα. Ο μύθος δεν έχει κανένα λόγο να πει ψέματα, αντίθετα με την επίσημη Ιστορία, που είναι γεμάτη ψεύδη, προπαγάνδα, παραποίηση και προκατάληψη. Το γιατί συμβαίνει αυτό είναι ευκολονόητο, δεν χρειάζεται να επεκταθούμε.

Τι είναι, λοιπόν, ο Μύθος; Ο Μύθος είναι ένα Σύμβολο, μια συμβολική αφήγηση. Τέτοιοι κυρίως είναι οι θρησκευτικοί μύθοι των λαών. Υπάρχουν όμως και μύθοι εντελώς διάφανοι, αλλά η έπαρση και η δοκησισοφία αρνείται πεισματικά να δει την αλήθεια τους. Ας μιλήσουμε με ένα παράδειγμα. Σε πολλούς λαούς, κυρίως του Βορρά και της Ανατολής, υπάρχει ένας μύθος-θρύλος ότι στα έγκατα της Γης, υπάρχει ένας κρυμμένος πολιτισμός, σπουδαίος και ζωντανός, του οποίου η ονομασία είναι Αγκάρτα. Ποια είναι η υποκρυπτόμενη πραγματικότητα αποκαλύπτεται στο τμήμα της Διδασκαλίας (Άγκνι Γιόγκα) που τιτλοφορείται Υπεργήινο. Η πραγματικότητα, λοιπόν, την οποία η ανθρώπινη ψυχή και μνήμη έχει κρατήσει, κατ΄ουσίαν, μαζί με τη λαϊκή φαντασία, είναι η εξής: Η «Αγκάρτα» είναι μια μεγάλη σειρά από υπόγειες γαλαρίες, τις οποίες έχει κατασκευάσει η Πλανητική Ιεραρχία του Φωτός, από αμνημονεύτων χρόνων, και μάλιστα σε πολλά επίπεδα βάθους, όπου η επίσκεψη απαιτεί ειδικά μέσα προφύλαξης της αναπνοής, και όπου φυλάσσονται και διατηρούνται θησαυροί της ανθρωπότητας, μνημεία, έργα τέχνης, κείμενα, κ.τ.λ.. Με λίγα λόγια, πράγματα ανεκτίμητης αξίας και σημασίας, από άποψη ομορφιάς και γνώσης. Οι θησαυροί αυτοί έχουν διασωθεί από καταστροφές και λεηλασίες μέσα στους αιώνες, και, κάποτε, ίσως όταν (και αν) επικρατήσει η θρυλούμενη (επίσης) Χρυσή Εποχή, η Σάτυα Γιούγκα, ή το Χρυσό Γένος της Ανθρωπότητας, θα αποδοθούν σ΄εκείνη την ευτυχισμένη ανθρωπότητα.

Και να που βρεθήκαμε, με τη συζήτηση, πάλι μπροστά σε ωραίους πανανθρώπινους μύθους-αλήθειες, για τις Μεγάλες Εποχές του Γήινου Χρονοκύκλου, και τη συναφή διαδοχή των Φυλών της Ανθρωπότητας.

Να θυμηθούμε και τις αφηγήσεις για τους Μεγάλους Πολέμους και Μεγάλους Κατακλυσμούς, οι οποίες απαντούν σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της υδρογείου; Συνεννοήθηκαν και συνωμότησαν όλοι οι αρχαίοι λαοί, οι οποίοι δεν είχαν και άμεση επαφή μεταξύ τους, να σκαρώσουν μυθεύματα για να εξαπατήσουν τις επόμενες γενιές; Μια τέτοια άποψη είναι όχι μόνον ηλίθια αλλά και χυδαία.

Ευτυχώς, η Επιστήμη προχωρεί όλο και πιο πολύ προς την κατεύθυνση της Αλήθειας σε όλα τα επίπεδα, και σύντομα θα έρθει η ώρα μεγάλων ανακαλύψεων και αποκαλύψεων. Ο Μεσαίωνας της αμάθειας και του ψεύδους πλησιάζει στο τέλος του. Διότι το ψέμα είναι θνησιγενές, ενώ η Αλήθεια άφθαρτη.

Οι θρησκευτικοί μύθοι είναι πολύ πιο σκεπασμένοι και πολύ πιο περίπλοκοι. Επιπλέον, έχουν πολλαπλά σημαινόμενα και η αποκρυπτογράφησή τους είναι ασφαλώς δύσκολη. Η μεγάλη Ερευνήτρια Ε.Π. Μπλαβάτσκυ μιλάει για επτά κλειδιά ερμηνείας. Κάποια από αυτά, κυρίως το αριθμητικό, το αστρονομικό, και το φυσικό, εύκολα ανακαλύπτονται από ευφυείς μελετητές, κανένας όμως δεν μπορεί να κατακτήσει και τα επτά κλειδιά, τα οποία βρίσκονται προς το παρόν μονάχα στα χέρια των Μεγάλων Μυστών.

Ωστόσο, η ίδια η Μπλαβάτσκυ, εξουσιοδοτημένη από τους Μύστες-Γνώστες αυτούς, δίνει γενναιόδωρα το Μίτο της Αριάδνης, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει έξω από το σκοτεινό Λαβύρινθο της σύγχυσης όποιον είναι αρκετά γενναίος τω πνεύματι ώστε να επιχειρήσει την ηρωική έξοδο... 
AGNI YOGA HELLAS, 28.1.2014.