Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

ΞΕΚΙΝΩΝΤΑΣ ΕΝΑΝ ΝΕΟ ΚΥΚΛΟ ΣΤΟ ΣΠΙΡΑΛ ΤΗΣ ΑΓΚΝΙ ΓΙΟΓΚΑ







Ξεκινάμε πάλι τον χειμερινό κύκλο μας, λίγο καθυστερημένα λόγω αντικειμενικών δυσχερειών. Ξεκινώντας, λοιπόν, απευθύνουμε εγκάρδιο χαιρετισμό σε όλους τους φίλους και συνεργάτες, σε όλους τους ανθρώπους καλής θέλησης απανταχού της γης, και πάνω απ΄όλα στον αγαπημένο Οίκο που μας φιλοξενεί, τον πλανήτη που κατοικούμε και τη Σεβαστή Ιεραρχία που αγωνίζεται για τη σωτηρία και την πρόοδό του -και όλων μας.

Η εγχώρια και ευρωπαϊκή κατάσταση δεν είναι καλύτερη απ΄ό,τι την αφήσαμε το καλοκαίρι, αντικειμενικά είναι αρκετά χειρότερη. Δεν πρόκειται όμως να απαριθμήσουμε τα τρέχοντα δεινά και τους δυσμενείς οιωνούς -κάθε πληροφορημένος άνθρωπος είναι αρκούντως ενήμερος. Το ζήτημα είναι άλλο: η έλλειψη πνευματικής ενημέρωσης. Και όταν επικρατούν κρίσεις και αβεβαιότητα, τότε το πρόβλημα γίνεται πολύ οξύτερο. Γιατί σε τέτοιες ώρες και εποχές μόνον η πνευματική θεμελίωση μπορεί να δώσει ευτυχή λύση. Εξάλλου, αμφιβάλλει κανείς ότι όλες οι δυσκολίες παράγονται από την κατάρρευση των πνευματικών θεμελίων και την παραβίαση όλων των ηθικών αξιών; Και πού χτίζονται οι ηθικές αξίες αν όχι πάνω στην πνευματικότητα;

Όμως η εποχή μας έχει ξεχάσει το πνεύμα κι έχει βυθιστεί σε μια στείρα υλιστικότητα. Ακόμη και η λέξη «πνεύμα», όπως και όλες σχεδόν οι υψηλές έννοιες, έχει κακοποιηθεί και γελοιοποιηθεί. Κατάντησε να αποπνέει κάτι το εκκλησιαστικό και θεολογίστικο, κι έτσι έπαψε να εμπνέει σεβασμό και αγωνιστικότητα. Γιατί οι εκφυλισμένες πλέον θρησκείες δεν μπορούν να εμπνεύσουν τέτοια υψηλά συναισθήματα. Είναι υποδείγματα νεκρών τύπων, ξεπερασμένων παραδόσεων, προλήψεων και προκαταλήψεων. Το πυρ της καρδιάς απουσιάζει. Το μόνο πυρ που συχνά ανάβει σ΄αυτές είναι το μαύρο πυρ του φανατισμού, πίσω από τον οποίο κρύβεται περιορισμός αντίληψης, αμάθεια και μισαλλοδοξία. Και επίσης έλλειψη ανοχής και σκληρότητα.

Είναι γεγονός ότι οι θρησκείες όχι μόνο δεν έκαναν την ανθρωπότητα καλύτερη, όχι μόνο δεν έλυσαν τα προβλήματα των ανθρώπων -αντίθετα έγιναν οι ίδιες αιτία τρομερών προβλημάτων- αλλά είναι επιπλέον φανερό ότι δεν μπορούν να προσφέρουν στήριξη και ανακούφιση στους οπαδούς τους. Οι κατεστημένες θρησκείες δεν έχουν πνευματικότητα.

Αλλά τώρα ακριβώς ο κόσμος έχει καταλυτική ανάγκη από πνευματικότητα. Υπάρχει ένας θεσμός, ένα σύστημα καλύτερα, που διατήρησε την πνευματικότητά του μέσα στους αιώνες: η Γιόγκα. Φυσικά, η Γιόγκα δεν είναι θρησκεία, είναι κάτι ευρύτερο και διαρκέστερο, όπως αποδεικνύεται από την αντοχή της στο χρόνο, αλλά και από τη μεταμορφωτική της δύναμη πάνω στους ανθρώπους. Βέβαια, πρέπει να γνωρίζει κανείς ότι οι θρησκείες στον πυρήνα τους και στην αφετηρία τους έχουν γιόγκα, δηλαδή μια μεθοδική ενοποίησης με το Ανώτερο. Το στοιχείο αυτό χάνεται όταν μια θρησκεία γίνεται κατεστημένο.

Η Γιόγκα λοιπόν διαθέτει μια αδιαμφισβήτητη δυναμική και αποτελεσματικότητα. Δεν είναι τυχαία, δεν είναι απλώς μια μόδα, η εξάπλωσή της σε όλο τον κόσμο. Είναι από τα σημεία των καιρών. Είναι η ακαταμάχητη ανάγκη των ανθρώπων για εσωτερική ισορροπία, για αλλαγή, για απαντήσεις.

Κάθε Γιόγκα είναι πολύτιμη και οδηγεί σε μεταμόρφωση και ανύψωση, αλλά τώρα, ενόψει κατακλυσμικών γεγονότων και αλλαγών κοσμικής κλίμακας, η εποπτεύουσα πνευματική Αρχή εκχώρησε στην ανθρωπότητα ως υπέρτατη αλλά και κατεπείγουσα Διαθήκη μια Νέα Γιόγκα, τη Γιόγκα του Πυρός, ως προετοιμασία και Πύλη εισόδου στην Πύρινη Εποχή.

Η Γιόγκα του Πυρός -Άγκνι Γιόγκα- είναι εξαιρετικά δυναμική στο μεταμορφωτικό της αποτέλεσμα, καθώς μεταλλάσσει ολοκληρωτικά τη συνειδητότητα σε λίγες δεκαετίες. Αυτό οφείλεται στο ότι χρησιμοποιεί την πιο ισχυρή δύναμη του σύμπαντος, το Πυρ της καρδιάς. Η Άγκνι Γιόγκα, αν και εμπεριέχει τις βασικές αρχές όλων των προηγούμενων Γιόγκα, ακολουθεί τη δική της πρακτική, υπερβαίνοντας τις παλιές μεθόδους. Η βασική μεθοδική της Άγκνι Γιόγκα είναι η αμεσότητα, που δεν απαιτεί χρόνο και παρατεταμένους διαλογισμούς. Όλο το μυστικό συνίσταται στην πυροδότηση της συνειδητότητας, στην πυροδότηση της καρδιάς. Είναι σαν να πατάς το διακόπτη και ν΄ανάβεις το φως. Έτσι ακαριαία πετυχαίνεται η επαφή με το Ανώτερο, με όλα όσα θαυμαστά συνεπάγεται.

Ακούγεται απλό, και είναι απλό, πολύ απλό, αλλά δεν είναι εύκολο. Γιατί, ναι μεν, είναι ακαριαία κάθε φώτιση, εντούτοις προϋποθέτει έντονη προσπάθεια και αγώνα. Η προσπάθεια συνίσταται στην καλλιέργεια της συνειδητότητας, στην καλλιέργεια της καρδιάς. Η ίδια η Διδασκαλία υποδεικνύει τους τρόπους αυτής της καλλιέργειας, η οποία σφυρηλατεί τον Νέο Άνθρωπο, τον πολίτη του Νέου Κόσμου. Θαυμαστός πέραν πάσης προσδοκίας είναι αυτός ο Νέος Κόσμος και οι δυνατότητες του Νέου Ανθρώπου.

Το πρόβλημα είναι ότι η Άγκνι Γιόγκα απαιτεί μια ήδη εκλεπτυσμένη συνειδητότητα, μια ήδη εκλεπτυσμένη καρδιά, γιατί μόνο μια εκλεπτυσμένη συνειδητότητα και μια εκλεπτυσμένη καρδιά μπορεί να προσελκυστεί σ΄αυτή τη Γιόγκα διακρίνοντας την ομορφιά και το μεγαλείο της. Τέτοιες καρδιές δεν είναι ακόμη τόσο πολλές στον κόσμο. Όπως όμως λέει η ίδια η Διδασκαλία, τα γεγονότα θα ταρακουνήσουν και θ΄αφυπνίσουν τις υπνώττουσες συνειδητότητες.

Ας κλείσουμε μ΄ένα απόσπασμα της Διδασκαλίας που αποπνέει τόση ομορφιά, ευαισθησία και αλήθεια -για όποιον μπορεί να το διακρίνει.

«Όταν η γη τρέμει, χρειάζεται να συναρμολογήσει κανείς την πανοπλία του πνεύματος. Είναι δυνατόν να τρομάζουν τα βουνά και να φρικιούν τα δέντρα; Ασφαλώς είναι, αν το πνεύμα βρίσκεται σε επαφή με την ανεπτυγμένη συνειδητότητα του ανθρώπου. Αλλά είναι δυνατόν να χαίρεται η λίμνη και να ΄ναι ευτυχισμένα τα λουλούδια; Ασφαλώς είναι, αν τα λουλούδια ακόμη και μαραίνονται κάτω από το βλέμμα του ανθρώπου. Τόση είναι η διασύνδεση ανάμεσα στους κατώτατους και στους ανώτατους κρίκους της Ιεραρχίας. Μόνο ένα πολύ εκλεπτυσμένο πνεύμα θα βρει μέσα του το θάρρος ν΄αναγνωρίσει έναν αδελφό ακόμη και σ΄έναν βράχο.»
[ΙΕΡΑΡΧΙΑ, 439 -1931]

«Εν το παν», και «Ενιαίο Πεδίο» -αρχαία και σύγχρονη σοφία, πολύ ευτυχής συνάντηση. Αλλά η Άγκνι Γιόγκα δίνει το ενοποιητικό στοιχείο: την καρδιά ή αγάπη, μέσα στη λέξη «αδελφός». Για να αναγνωρίσει κανείς αυτή την αδελφοσύνη, για να τη νιώσει, δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη ευαισθησία; Σίγουρα. Ευαισθησία είναι μια άλλη λέξη για την ίδια έννοια, την εκλέπτυνση.

Με άλλα λόγια, για να δονηθεί μια συνειδητότητα στη συχνότητα της Άγκνι Γιόγκα πρέπει να έχει ήδη διανύσει αρκετή απόσταση προς την εκλέπτυνση ή ευαισθησία, και από κει και πέρα η Διδασκαλία θα την οδηγήσει πολύ μακριά και πολύ ψηλά με μεγάλες ταχύτητες και τεράστια βήματα.
AGNI YOGA HELLAS, 23/10/2012