Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

ΨΥΧΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ [Δ' ΜΕΡΟΣ]




Θα ολοκληρώσουμε το σύντομο σκιαγράφημά μας για την Ψυχική Ενέργεια με μια επισήμανση των παραγόντων που συντελούν στη μείωσή της και εκείνων που συντελούν στην ανάπτυξή της, καθώς και με μερικές χρήσιμες δηλώσεις.

Ας ξεκινήσουμε με τους βλαπτικούς παράγοντες.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται όλα τα λεγόμενα αρνητικά συναισθήματα, όπως η κατάθλιψη, η απελπισία, ο φθόνος, κ.τ.λ. Θα σταθούμε όμως ιδιαίτερα στον εκνευρισμό και το φόβο.

Ο εκνευρισμός ή ερεθισμός παράγει μια δηλητηριώδη ουσία, η οποία κυκλοφορεί στο νευρικό δίκτυο, δημιουργώντας ένα αποφρακτικό υλικό, με συνέπεια να εμποδίζεται η ελεύθερη ροή της ψυχικής ενέργειας. Αυτό εξασθενίζει την άμυνα του οργανισμού και συγχρόνως τη μόλυνσή του. Έτσι, ο άνθρωπος ανοίγεται σε κάθε είδους εισβολέα. Σχεδόν όλες οι ασθένειες είναι συνέπεια απώλειας της ψυχικής ενέργειας, και ο εκνευρισμός είναι από τους πιο φθοροποιούς παράγοντες. Γι΄αυτό, το παράγωγό του ονομάζεται στη Διδασκαλία imperil, που σημαίνει έκθεση στον κίνδυνο. Στα ελληνικά έχουμε αποδώσει το imperil με τη λέξη ολετήρας που σημαίνει καταστροφέας. Στους τόμους της Άγκνι Γιόγκα υπάρχουν πάμπολλες αναφορές στο ζήτημα αυτό.

Ο φόβος είναι ένας ιδιάζων σκοτεινός μαγνήτης που προσκαλεί το σκοτάδι. Σκοτεινιάζει την όραση και παραλύει τη συνειδητότητα. Χειρότερος φόβος είναι ο φόβος για το Λεπτοφυή Κόσμο.

Άλλοι παράγοντες που εξαντλούν την ενέργεια είναι η πολλή κούραση αλλά και η αδράνεια επίσης. Ας μη παραλείψουμε την αμφιβολία, την καχυποψία και την άρνηση (των πνευματικών πραγματικοτήτων). Κάθε είδους δυσαρμονία αναλώνει ψυχική ενέργεια.

Η ενέργεια κάποιου μπορεί επίσης να αναλωθεί από άλλο άτομο ή και άτομα, συνειδητά ή ασυνείδητα, και αυτό βέβαια είναι βαμπιρισμός. Είναι όμως δυνατόν να χάσει κανείς την ενέργειά του από υπερβολική αυτοθυσία, εάν δανείσει περισσότερη από τα 3/4 της ενέργειάς του, που συνιστά το όριο ασφαλείας. Πέρα από το όριο αυτό, η ενέργεια δεν αναπληρώνεται εύκολα και ο δότης γίνεται ευάλωτος σε κάθε είδους εισβολέα. Αυτή είναι η περίπτωση του μεγάλου γιόγκι Ραμακρίσνα.

Εκτός από τους ψυχολογικούς παράγοντες, υπάρχουν και οι καθαρά υλικοί που αφορούν σε διάφορες βλαπτικές ουσίες. Στην κατηγορία αυτή υπάγονται όλα τα ναρκωτικά, και κάθε αποσύνθεση, τροφών, φυτών, ακόμη και στάσιμου νερού, και, φυσικά, το κρέας, αφού η αποσύνθεση στους ζωικούς οργανισμούς αρχίζει αμέσως μετά την αποχώρηση της ψυχής.

Παράγοντες που προάγουν την Ψυχική Ενέργεια. Πρώτα απ΄όλα, η συνειδητοποίηση της ενέργειας προκαλεί από μόνη της ενισχυτικό συντελεστή. Και, βέβαια, όλα τα θετικά και υψηλά συναισθήματα, όπως η ανιδιοτελής αγάπη, η αφοσίωση, η ιεροπρέπεια, ο ενθουσιασμός, η χαρά.

Η χαρά αποκαλείται «βροχή ψυχικής ενέργειας» στη Διδασκαλία και άριστος ανοσοποιητικός παράγοντας. Γενικά, κάθε έκσταση -χαράς, θαυμασμού, ανάτασης, ακόμη και λύπης- προκαλεί εισροή ενέργειας.

Η εργασία και η αγωνιστικότητα φορτίζουν ισχυρά με ψυχική ενέργεια.

Ο Διαλογισμός, δηλαδή η βαθιά, συγκεντρωμένη σκέψη σε βαρυσήμαντα θέματα αναπτύσσει την ψυχική ενέργεια, και, φυσικά, η εντρύφηση σε υψηλής ποιότητας πνευματική τροφή -τέχνη, φιλοσοφία, επιστήμη. Οι κίνδυνοι και οι δυσκολίες, όσο κι αν θεωρούνται ανεπιθύμητες καταστάσεις, διεγείρουν ισχυρά την ψυχική ενέργεια.

Ουσίες ευεργετικές για την ενέργεια είναι οι αγνές ζωντανές τροφές και οι βιταμίνες. Το καθαρό, πλούσιο πράνα, η βάση της ζωής, είναι και σπουδαίος τροφοδότης της ψυχικής ενέργειας.

Πάνω απ΄όλα όμως η ψυχική ενέργεια αναπτύσσεται και συσσωρεύεται μέσα από το δεσμό με την Ιεραρχία του Φωτός και την αγωνιστικότητα προς αυτή την κατεύθυνση.

Θα πρέπει να σημειώσουμε το γεγονός ότι η ψυχική ενέργεια, είναι μια φυσική ουσία, πολύ λεπτοφυής ασφαλώς, αλλά, όπως ο ολετήρας αφήνει τα σκοτεινά του ιζήματα στους νευρικούς αγωγούς, έτσι και αυτή έχει τα ιζήματά της, τους κρυστάλλους της, οι οποίοι είναι δυνατόν να ανιχνευθούν από την επιστημονική έρευνα. Εντούτοις, η επιστήμη θα πρέπει να ανακαλύψει πρώτα τα ιζήματα του ολετήρα, τα οποία είναι χονδροειδέστερα και πιο απτά. Η ανακάλυψή τους θα φέρει στη συνέχεια την ανακάλυψη των λεπτοφυέστερων κρυστάλλων της ψυχικής ενέργειας.

Ας σταχυολογήσουμε κάποια χωρία από τα αναρίθμητα που περιέχονται στη Διδασκαλία.

«Είδαμε ότι η ψυχική ενέργεια σχετίζεται στενά με το Πυρ και είναι ένα αναφαίρετο, συσσωρευτικό απόκτημα. Αυτό σημαίνει ότι η ενέργεια μπορεί να συσσωρευθεί σε αντικείμενα, τα οποία μπορούν τότε να χρησιμοποιηθούν για συγκέντρωση της θέλησης. Μια σημαντική συσσώρευση ενέργειας μπορεί ακόμη και να κάνει τα αντικείμενα να ακτινοβολούν ή να μεταδίδουν μια υποβληθείσα σκέψη. Αυτή είναι μια επιστημονική εξήγηση του χαρακτήρα των ιερών αντικειμένων. Μπορεί κανείς να βρει σ΄αυτά συσσωρεύσεις ψυχικής ενέργειας, εκτός κι αν ανάρμοστες εκπομπές έχουν σβήσει αυτές τις συσσωρεύσεις. Οι άνθρωποι που έχουν συσσωρεύσει ψυχική ενέργεια πρέπει να θεωρούνται θησαυροί του έθνους... Σαν μαγνήτης (κάθε τέτοιο άτομο) προσελκύει τις εμβρυώδεις ενέργειες, τις θαμμένες βαθιά μέσα στον άνθρωπο. Αυτό σημαίνει ότι κάθε κάτοχος συνειδητής ενέργειας είναι ο ίδιος ενσάρκωση του Γενικού Καλού...»

«Στην πορεία της συνειδητής ανάπτυξης της ψυχικής ενέργειας, θα υπάρξουν στο μέλλον συσκευές για συσσώρευση αυτής της ενέργειας. Αλλά βέβαια αγωγός της θα είναι η ανθρώπινη ενέργεια...»

«Εμείς θα μπορούσαμε ακόμη και τώρα να προσφέρουμε μια συσκευή που συσσωρεύει ψυχική ενέργεια, αλλά ποιος θα ήταν ο αγωγός; Και πόσοι θα μπορούσαν να εκτιμήσουν την εφαρμογή αυτής της ενέργειας στη ζωή;»

«Ας μιλήσουμε σήμερα για το μόχθο. Ο εντατικός μόχθος οδηγεί σε συνειδητή ανάπτυξη της ψυχικής ενέργειας...»

«Είναι σωστή η σκέψη ότι η ψυχική ενέργεια, χρησιμοποιούμενη κατάλληλα από τους ανθρώπους, θα εξυψώσει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Και η απλή εστίαση της σκέψης σ΄αυτή την κατεύθυνση είναι ήδη μια ευλογία.»
AGNI YOGA HELLAS, 6/7/2010.