Παρασκευή 18 Αυγούστου 2017

Ο ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΛΑΥΣΗ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΣΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ



Διαλογισμός είναι η απόλαυση της δικής σου παρουσίας, είναι η απόλαυση της ίδιας σου της ύπαρξης. Είναι πολύ απλό — μια απόλυτα χαλαρωμένη κατάσταση συνειδητότητας όπου δεν κάνεις τίποτα Τη στιγμή που αρχίζεις να κάνεις κάτι, αποκτάς ένταση, αμέσως δημιουργείται αγωνία. Πώς να το κάνω; Τί να κάνω; Πώς να πετύχω; Πώς να μην αποτύχω; Ήδη έχεις μεταφερθεί στο μέλλον. Διαλογισμός σημαίνει απλά να είσαι, χωρίς να κάνεις τίποτα — καμία δράση, καμία σκέψη, κανένα συναίσθημα. Απλά υπάρχεις κι αυτό είναι μια γνήσια απόλαυση.

Από πού προέρχεται αυτή η απόλαυση, όταν δεν κάνεις τίποτα;

Δεν προέρχεται από πουθενά, ή μάλλον προέρχεται από παντού. Δεν έχει αιτία, γιατί η ύπαρξη είναι φτιαγμένη από το υλικό που λέγεται χαρά. Δεν χρειάζεται αιτία ή λόγο. Αν είσαι δυστυχισμένος, υπάρχει κάποιος λόγος. Αν είσαι ευτυχισμένος, απλά είσαι ευτυχισμένος — χωρίς λόγο.

Ο νους σου προσπαθεί να βρει ένα λόγο, γιατί δεν μπορεί να πιστέψει στο αναίτιο, δεν μπορεί να ελέγξει το αναίτιο. Εκεί ο νους απλά χάνει κάθε ισχύ. Έτσι λοιπόν, ο νους συνεχίζει να βρίσκει τον ένα ή τον άλλον λόγο. Θα ήθελα όμως να σου πω ότι κάθε φορά που είσαι ευτυχισμένος, είσαι ευτυχισμένος χωρίς κανέναν λόγο. Όταν είσαι δυστυχισμένος, τότε υπάρχει κάποιος λόγος — γιατί η ευτυχία είναι το υλικό από το οποίο είσαι φτιαγμένος. Είναι η ίδια σου η ύπαρξη, είναι ο εσώτατος πυρήνας σου. Η χαρά είναι ο εσώτατος πυρήνας σου.

Κοίταξε τα δέντρα, τα πουλιά, τα σύννεφα, τα αστέρια… κι αν έχεις μάτια, θα μπορέσεις να δεις ότι όλη η ύπαρξη είναι χαρούμενη. Τα πάντα είναι απλώς ευτυχισμένα. Τα δέντρα είναι ευτυχισμένα χωρίς κανένα λόγο. Δεν πρόκειται να γίνουν πρωθυπουργοί ή πρόεδροι, δεν πρόκειται να γίνουν πλούσια, ούτε θα αποκτήσουν ποτέ τραπεζικό λογαριασμό. Κοίταξε τα λουλούδια — είναι ευτυχισμένα χωρίς λόγο. Είναι πράγματι απίστευτο το πόσο ευτυχισμένα είναι τα λουλούδια.

Ολόκληρη η ύπαρξη είναι φτιαγμένη από το υλικό που λέγεται χαρά!

OSHO

Δεν υπάρχουν σχόλια: