Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

Ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ



Το TLG ξεκίνησε το 1972 στο Πανεπιστήμιο Irvine με την Marianne McDonald η οποία επένδυσε 1.000.000 δολάρια για την συγκέντρωση ολόκληρης της διασωθείσας Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας ( οι ειδικοί την υπολογίζουν στο 2% από το σύνολό της).

Το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας ήταν εντυπωσιακό. Σήμερα έχουν συγκεντρωθεί το σύνολο της διασωθείσας Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας από την εποχή του Ομήρου ως και το 1453. Πρόκειται για πάνω από 12.000 έργα και σχεδόν 4.000 Έλληνες συγγραφείς.

Πρόκειται για ένα μοναδικό πνευματικό θησαυρό. Είναι ίσως η μία από τις μεγαλύτερες και αναλυτικότερες ψηφιακές τράπεζες δεδομένων με αρχαία κείμενα που υπάρχουν στον κόσμο, η οποία περιέχει τα μείζονος σημασίας έργα για την ανάπτυξη της δυτικής σκέψης. Σήμερα, τη διευθύνει μια Ελληνίδα, η καθηγήτρια κ. Μαρία Παντελιά, ως διάδοχος του καθηγητή Θ. Φ. Μπρούνερ.

Επιβάλλεται για επιστήμονες όπως φιλόλογοι, ιστορικοί αλλά και επιστήμονες άλλων επιστημών να έχουν πρόσβαση σε αυτή τη τράπεζα δεδομένων. Όμως και οι απλοί πολίτες που διψούν για γνώση έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν πρόσβαση.

Το κόστος είναι 125 δολάρια (περίπου 100 euro) το χρόνο για ιδιώτη. Υπάρχει και μία άλλη προϋπόθεση. Να γνωρίζει κάποιος Ελληνικά.

Περισσότερες πληροφορίες Thesaurus Linguae Graecae: http://www.tlg.uci.edu/